Výtvarníčka a ilustrátorka, Mgr. art Noémi Kolčáková Szakállová

Hlavnou témou jej tvorby je nekonečné spektrum najmä ženských charakterov a osobností.
V roku 2015 bola autorkina tvorba prezentovaná na výstave spolu s ďalšími slovenskými autormi na Ambasáde Slovenskej republiky vo Washingtone DC, ktorá sa v roku 2016 odprezentovala aj v budove Bohemian National Building v New Yorku.

V roku 2017 sa súbor maľovaných Múz Côte d’Azur vystavoval vo Wine Palace Monte – Carlo v Monaku. Bola to v poradí druhá výstava usporiadaná v Monaku. Inšpiráciou boli významní výtvarní umelci ako P. Picasso, H. Matisse či R. Dufy, ktorým autorka venovala maľované múzy späté s výnimočným Južným Francúzskom.
V tom istom roku 2017 bol portrét Kňažnej Gracie Patricie monackej darovaný vtedajším Veľvyslancom SR, pri príležitosti narodenín Jeho Jasnosti zvrchovanému kniežaťu monackému Albertovi II.

Od roku 2015 do roku 2019 tvorila a vystavovala na Slovensku aj v zahraničí súbor diel v kontexte so životom Milana Rastislava Štefánika.
Autorské výstavy týchto diel boli prezentované v priebehu roku 2019 na Letisku M.R.Štefánika v Bratislave, na Západnej terase Bratislavského hradu, vo Francúzskom inštitúte v Bratislave, v Rade Európy v Štrasburgu, ako aj v Šarišskej galérii v Prešove.
Jeden z portrétov M.R.Štefánika, namaľovaného spolu s Louise Weiss bol darovaný vtedajším Veľvyslancom a stálym predstaviteľom SR pri Rade Európy v Štrasburgu do stálej zbierky Múzea Louise Weiss v Saverne vo Francúzsku.

V súčasnosti je v tvorbe autorky prítomný surrealistický aspekt spolu s intenzívnym záujmom o symboly, tradície, mýty a výtvarné prejavy ľudového umenia v oblasti Karpatskej kotliny. Intenzívny záujem a fascinácia svetom predkov z minulých čias a etnológmi sledované súvislosti sú aktuálnou témou maliarky.

Aktuálnou témou jej užšieho súboru diel sú aj polynézske legendy a mýty v rámci pripravovanej spoločnej výstavy s fotografom Filipom Kuliševom na Západnej terase Bratislavského hradu v júni 2024 s názvom MAUI. Týmto súborom diel by autorka rada vyjadrila svoju poctu Viktorovi Krupovi, významnému Slovenskému jazykovedcovi, ktorý sa vyše 30 rokov intenzívne zaoberal predovšetkým polynézskou jazykovedou a mytológiou.

www.noeemi.sk
E mail – noenoe24@yahoo.com INSTAGRAM – NOEEMI.SK
FACEBOOK – Noémi Kolčáková Szakállová
Posted in TOP